Erciyes'e ilk kez geçen sene yine bir hafta sonu gittiğimizde hava karlı ve sisliydi. Dağları ve çevreyi pek seçemememize ve tüm pistlerin açık olmamasına rağmen tesise ve açık olan pistlere hayran kalmıştık. Seneye tekrar gidelim dedik ve bekledik. Erciyes beklediğimize kesinlikle değdi ve güneşli bir Cumartesi gününde dağlarını ve neredeyse tüm pistlerini bize gösterdi!
Bu sezon sabırsızlıkla beklediğimiz ve biletlerini bir hayli önceden Anadolu Jet'in kampanyası ile aldığımız 2 Erciyes seyahatinden birini maalesef pek çok yer gibi yeterli kar yağışı olmaması ve sezonun geç başlaması nedeniyle yakmıştık. 13-14 Ocak için sürekli Snowforecast'i takip halindeydik ve gün yaklaştıkça Cumartesi günü bize gülümseyecek güneş ile teselli bulduk. Pazar günü kar yağışı olsunmuş umrumuzda olmadı :) Cuma akşam iş çıkışı Sabiha Gökçen'den Kayseri'ye uçtuğumuz gibi Cumartesi günü soluğu günlük güneşlik Erciyes'te pistlerde bulduk.
Ulaşım
Kayseri'ye Anadolu Jet'in indiriminde aldığımız biletler ile iki kişi gidiş-dönüş 180 TL'ye uçtuk. Cuma akşamı işinizden çıkıp uçağa binip Cumartesi-Pazar kayıp Pazar akşam geri dönmek üzere uçak saatleri uygun ve biletler önceden alınca cep yakmıyor. Kimileri de Cumartesi sabah ilk uçakla Kayseri'ye gelip direkt Erciyes'e geçiyor.
Haftasonunu Erciyes'te kayarak geçirecekler havaalanında kayak montları ve ekipmanlarıyla kendini belli ediyor. Board veya kayak ekipmanınız için bagaj ücreti olarak 10 TL alınıyor. Önceden check-in yapsanız da bankodan ekipmanınızı teslim edip ödeme noktasından ödemenizi yaparak bankoya gösterdikten sonra devam edebiliyorsunuz.
Kayseri'ye indiğinizde taksiyle merkezdeki otellere gitmek yaklaşık 30 TL tutuyor. İbis, Radisson Blu veya Hilton'da kalacaksanız birbirlerine yakın sayılır. Eğer Erciyes'teki otellerde konaklayacaksanız taksi dışında otellerin havaalanından shuttle hizmeti var mı sorulabilir. Merkezden Erciyes'in taksi ile 125 TL tuttuğunu düşünürsek, havaalanı da merkezde diyebileceğimiz yakınlıkta olduğundan havaalanı-Erciyes arası taksi ile 125 TL'yi aşacaktır.
Bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir konu var. Kayseri'ye hem geçen sezon hem bu sezon gelişimizde karşılaştığımız tüm taksiciler çok iyi insanlardı. Size yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar, kuruşu kuruşuna hak geçmemesi için paranızın üstünü veriyorlar veya sizden birkaç kuruş eksik çıksa paranızı aranırken kalsın deyip helal edip güler yüz gösteriyorlar.
Konaklama
Konaklama için geçen sezon oda-kahvaltı Radisson Blu'da kalmıştık. Erciyes'e sabah 9:00'da otelin shuttle ı ile ulaşmıştık. Bu sene konaklamayı güncel fiyatları daha uygun olması nedeniyle İbis'te yaptık. İbis'te sadece oda fiyatı gecelik 100 lira ve fiyat-performans olarak başarılı diyebiliriz. Temiz, konforlu ve çalışanlar ilgili. Shuttle hizmetinden burada da yararlanabiliyorsunuz. Biz otele vardığımızda (Cuma akşamı) Kayseri'deki pek çok lokanta kapanmış olduğu için saat 10:30 otelin restaurantından oda servisi ile yemek siparişi verdik. Hamburger, peynirli domatesli tost ve patates kızartması 50 TL tuttu. Eğer yemeksepetinden odanıza yemek söylemek isterseniz lobiye inip getiren kişiden kendiniz teslim almak şartıyla otel müsaade ediyor.
Erciyes'e giden shuttle sabah 09:15'te otelin önünden kalkıp 16:30'da Erciyes'ten geri dönüyor. Akşam geç saate kalmadan lobide yer ayırtıp ödeme yapabilirsiniz. Shuttle hizmeti kişi başı gidiş-dönüş 30 TL. Otelin sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Dağda kalmak isteyenler için alternatif olabilecek oteller Magna Pivot Erciyes, Mirada Del Lago Erciyes, Ramada Resort Erciyes, Amalia Erciyes Boutique Hotel ve Grand Eras Hotel Erciyes diyebiliriz. (Web sayfaları için üstlerine tıklamanız yeterli.)
Erciyes’te dağda kalmak zaman açısından çok büyük bir avantaj sağlamıyor, çünkü merkez ile arasında yaklaşık yarım saatlik bir mesafe mevcut ve bütçenize – uçak saatinize en uygun planlamayı ister dağ konaklaması için ister merkez konaklaması için yapabilirsiniz. Dağdaki otellerin ağırlıklı olarak daha yüksek fiyatlı olduğunu ve her şey dahil sistemde konaklama imkanı bulabileceğinizi de söyleyebiliriz. Çocuklu aileler için dağ otelleri gerekli durumlarda odaya gitmek açısından avantaj sağlamakla birlikte belli bir yaşın üstündeki çocuklar için bu gereksinim ortadan kalkabiliyor.
Ekipman Kiralama ve Skipass Ücretleri
Erciyes'te ekipman kiralama Kartalkaya'ya kıyasla bir hayli uygun. Dikkat etmeniz gereken en iyi ekipmanı bulmak. Bunun için de dükkanları gezin, tek bir dükkanla sınırlı kalmayın. Özellikle snowboardcular için iyi markaların ve yeni sayılan boardların olduğu Zümrüt Sport Kayak Kiralama'yı tavsiye ederiz. Linkini buraya bırakıyoruz.
İlk gün kiraladığım 40 TL'lik boarddan memnun kalmadığım için ikinci gün buradan Bataleon marka yeni boardu 70 TL'ye kiraladım. Bu dükkanda Burton marka board bulmak da mümkün. Ancak iyi marka boardlar önceden rezerve edildiği için sabah 10:00'dan itibaren bulmanız mümkün olmayabilir. İlk gün bulamasanız bile ikinci gününüz için akşamdan ayırtabilirsiniz.
Boardlardaki bu fiyat farkı dışında diğer ekipmanların kiralama ücretleri farklık göstermiyor diyebiliriz. Genel olarak incelersek Erciyes'te fiyatlar şöyle:
Snowboard+Bot: 40 TL - 70 TL (Ayakkabısız board 25 TL - Boardsuz ayakkabı 25 TL)
Kayak: 40 TL ( Ayakkabısız kayak 25 TL - Kayaksız ayakkabı 25 TL
Kayak Pantolonu + Mont: 30 TL ( Tek pantolon 15 TL - Tek mont 15 TL)
Gözlük: 10 TL
Eldiven: 10 TL
Kask: 10 TL
50 Dakikalık Kayak&Snowboard Dersi: 170 TL
Skipass: Günlük sınırsız yetişkin 70 TL - Günlük sınırsız öğrenci 55 TL
Pistler
Erciyes Dağı, Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki ovaların yanından birdenbire yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır. Yüksek derecede aşınmaya uğramış olan volkanın son olarak, Roma dönemi madeni paralarındaki betimlemelere dayanarak, MÖ 253 yılında püskürdüğü söylenebilir.
Erciyes Dağı, yaklaşık 25 kilometrekarelik alana yayılan kayak alanı ve 21 bin 300 metre uzunluğunda ve saatteki taşıma kapasitesi 25 bin 500 kişi olan 2'si gondol 18 mekanik tesis ağı ile oldukça yüksek kapasiteli bir kayak merkezi olma özelliği taşıyor. Farklı eğilim derecesindeki 34 pisti ile toplamda 102 kilometre uzunluğa ulaşıyor ve bu alanda Türkiye'de liderlik tahtının sahibi oluyor Erciyes.
Tekir, Hacılar, Hisarcık ve Develi kapılarındaki pistler zorluk derecelerine göre (siyah-kırmızı-mavi) her seviyedeki kayak severlere kayış imkanı sunuyor. Aynı zamanda Erciyes'teki tüm pistler birbirine bağlı, hepsi için geçiş imkanı bulunuyor. Bizim şimdiye kadar en yüksek rakıma ulaştığımız pistlerin Erciyes'te olduğunu belirterek 2 bin 200 metreden 3 bin 400 metre rakıma kadar kayak yapma fırsatı bulabileceğinizi söyleyebiliriz.
Bizim favori pistimiz Hisarcık kapıdan lift ile yukarı çıkarak ulaştığımız Divan pisti. Uzun, geniş keyifli bir pist. Orta ve üstü seviyede kayanlar tercih edebilir. Lift ile yukarı çıkarken manzara nefes kesici, oldukça yükselmiş oluyorsunuz.
Gece kayışının da yapıldığı Tekir pisti belli bir yol katetmiş başlangıç seviyesi için güvenli diyebiliriz. Ders alanları bu pistte görmek mümkün. Zaten hava durumu sebebiyle diğer pistler kapalı olsa da açık olan pist her zaman Tekir pisti oluyor.
Boardcular için Magna Otel'in oraya yani Develi kapıya giden bağlantı pistinde düzlükler olduğunu ve boardcuların buraya hızlarını ayarlayarak girmediklerinde zorluk yaşayabileceklerini söylemeliyiz. Boardcular o noktada boardlarını çıkarıp yürüyor. Burada belirtmeden geçmeyelim, Erciyes bu yıl biz oradayken 2018 CEV Kar Voleybolu Avrupa Turu maçlarına ev sahipliği yaptı. Erkekler Türkiye-Rusya maçını izlediğimiz etkinlik Magna Otel'in hemen yanında Divan kapının orada yapıldı.
Kızak ve kayak alanları ayrı olduğundan kayarken karşısına kızaklı birinin çıkması söz konusu olmuyor. Pistlerde gerçekten sadece kaymak için gelenler bulunuyor. Aynı zamanda kaymak için değil, dağ gezisi yapıp Tekir Kapıdaki ilk lift ile yukarı çıkarak manzarayı görmek için gelenler ayrı bir bölmeden sıraya giriyor. Böylelikle kaymak için gelenlerin sırasında uzun kuyruklar oluşmuyor, kaymak isteyenler ile gezmeye gelenler arasında gerilim yaşanması ihtimali ortadan kaldırılmış oluyor.
Acemı pistleri ve eğitim pistleri de bulunan Erciyes'te özellikle yeni başlayanlar ve orta seviyedekiler için pistlerin genişliğinin oldukça yüksek olması daha rahat ve güvenli bir kayış imkanı sağlıyor.
Offpist denen yani kaymak için ayrılmış pist alanları dışında kalan ve genellikle bolkarda kaymayı sevenlerin tercih ettiğini pist dışı kısımlar Erciyes'te kar örtüsünün altında irili ufaklı kayalıklar barındırıyor ve zaman zaman karın yoğun olmadığı dönemlerde burada kayanlar için tehlike oluşturabiliyor. Offpistte her zaman dikkatli olmanızı hatta tutkunu değilseniz tercih etmemenizi tavsiye ederiz.
Yeme-İçme
Erciyes'te yemek yemek için uygun fiyatlı ve pahalı iki alternatiften bahsedeceğiz. Uygun olan alternatif Kayseri Belediyesi'nin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri olarak da geçen Kaytur - Kardanadam Restaurant. Tekir pistinin girişinde hemen sol tarafta kalıyor. Oldukça büyük olan tesiste kayanları izleyerek dinlenip ısınırken uygun fiyatlı yiyecek ve içeceklerle karnınızı doyurabilirsiniz. 2 su, patates kızartması, sıcak çikolata, portakal suyu ve sucuklu tost 20 TL tutuyor. Gerçekten şimdiye kadar kayak yapılan bir yerde bu kadar şey için ödediğimiz en uygun fiyattı. Haftasonu günübirlik gezi amaçlı gelen Kayseri halkının da tercih ettiği bir yer olması nedeniyle biraz kalabalık olabiliyor ama biz her 2 gün de yer bulduk. Bu tarz uygun fiyatlı işletmelerin daha fazla olmasını umuyoruz.
Otel bünyesinde, daha şık ve dağ konseptinde olan alternatif ise Magna Pivot Hotel'in restaurantı Magna Apex. Restaurantı buradan inceleyebilirsiniz. Burada Kardanadam Restaurant'ta yediklerimizi ve içtiklerimizi isteyecek olsaydık 70 TL ödeyecektik. Sıcak şarap sevenler için de fiyat bilgisi paylaşalım, 35 TL. Yemeğinizi Kardanadam'da yiyip çay-kahve-sıcak çikolata veya salep içmek ve dağ oteli ambiansını yaşamak isterseniz Magna Apex'i tercih edebilirsiniz. ( Çay 7 TL - sıcak çikolata ve salep 18 TL - Türk kahvesi 12TL)
Kayseri'nin yöresel lezzetlerinden bahsetmeden olmaz. Merkezde kalıyorsanız veya havaalanından dağa geçmeden ya da dönerken havalanı öncesi vaktiniz varsa Kayseri mutfağından lezzetler tadabileceğiniz yerleri de paylaşmak istedik. Mantı severler için meşhur kaşık mantısının çıkış yeri Kaşıkla iyi bir alternatif olacaktır. Kaşık mantının özelliği bir kaşığa 40 mantı sığacak kadar minik olması. Kaşıkla'nın İstanbul'da şubesi olduğunu duyduk. Biz hem bu sezon hem geçen sezon maalesef Kaşıkla'ya uğrayacak fırsat bulamadık. Kaşıkla'nın sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Bir dahakine kesinlikle gideceğiz.
Gelelim kebap severler için alternatiflere ve diğer yöresel lezzetlere. Aslında her ikisinin de olduğu ve bizim 2 sezondur gittiğimiz Elmacıoğlu Et Lokantası doğru bir seçenek olacaktır. Kebap- lahmacun ve pide fiyatları İstanbul'la paralellik gösteriyor diyebilirim. İskender kebap ve beyti bir hayli talep görüyor. Kayseri mutfağından yağlama, kağıtta pastırma ve etli yaprak sarma alternatiflerini ister porsiyon olarak ister Elmacıoğlu Kayserti tabağında hepsinden tadımlık tercih edebilirsiniz. Kayseri mantısı buradaki menüde de mevcut. Elmacıoğlu'nun 4 şubesi bulunuyor. Biz her iki gidişimizde de Gültepe olarak geçen ve ana restaurantı olduğunu düşündüğümüz yere gittik. Çalışanlar ilgili ve yemekler lezzetli. Sitesine buradan ulaşabilirsiniz. Menü mevcut ancak fiyatlar paylaşılmamış. Kayseri tabağı 28 TL, Kayseri Mantısı 20 TL, İskender 28 TL.
Hem kebap hem Kayseri lezzetleri için bize tavsiye edilen ancak zaman kısıtı nedeniyle gidemediğimiz bir başka adres Kemal Koçak. Bir sonraki gidiş için burası da listede. Linkini buraya bıraktık. Menü, fiyatlar ile birlikte paylaşılmış.
Gece Kayağı
Bu yıl itibariyle, Palandöken'de olduğu gibi Erciyes'te de gece kayağı başladı! Normalde 16:30'da tüm pistler kapanırken Tekir pistindeki aydınlatmalar hava kararmaya başladığında devreye giriyor ve liftler durmaksızın çalışmaya devam ediyor. Gün batımını dağda izleme şansı da yakaladığımız gece kayağı harika renkler ve görüntüler ile masalsı tablolar oluşturabiliyor. Şöyle bir durup etrafınıza, gökyüzüne bakmayı ihmal etmeyin. Saat 20:00'e kadar kaymaya imkan tanıyan bu sistemle pisti daha sakin, sessiz ve ışıkların altında bir başka güzel görmek mümkün. Ama dikkat edilmesi gereken noktalar da var. Hava gündüze oranla daha soğuk olduğundan yer yer buzlanmalar başlayabiliyor, daha kontrollü gitmekte fayda var. Bir de belirli aralıklarla konumlandırılmış ışıklar üçgen dilimler gibi bir aydınlık bir hafif aydınlık noktalar oluşturmuş. Hafif aydınlık olan yerler nispeten karanlık olduğundan o noktalarda da kontrollü kaymak gerekiyor. Kıyafetlerinizin tamamen koyu renkten oluşması yerine fark edilir, canlı-fosforlu renkler fark edilmeniz açısından da avantaj sağlayacaktır. Birkaç kişinin koluna sarılı led ışık ta gördük, hem çok hoş görünüyor hem de dikkat çekiyor.
Gelelim gece kayağında meşaleli kayış ritüeline. Havanın ve pistlerin durumunun uygun olması halinde Cuma ve Cumartesi akşamları yapıldığını öğrendiğimiz gece kayışlarında bazen pistin zirvesinde dağıtılan meşaleleri alıp aşağıya kadar belirli bir düzende arka arkaya slalom yaparak kayanların arasına katılmak mümkün. Karın üstünde ateş böcekleri gibi bir görüntü oluşuyor. Eğer kayışınıza çok güvenmiyorsanız karanlıkta, bir de elinizde meşalenin ağırlığı ile dengenizin bozulabileceğini unutmayın. İzlemek sizin ve pistte kayanlar için daha güvenli olacaktır. ;)
Saat 18:45'te başlayacağını öğrendiğimiz meşaleli kayış için, tam saatinde pistin zirvesinde, liftten inilen yerde yakılan ateşle meşaleler dağıtıldı ve Andaç da bir meşale kaparak aralarına katıldı. Ben de biraz aşağıya doğru kayıp onları beklemeye başladım. Instagramda ilk canlı yayınımı açtım ve bir yandan hafif hafif kayıp bir yandan meşalelileri çektim. Daha sonra yayını kaydedecektim ancak maalesef şarjım kaydedemeden bitti. Tam o sırada da Andaç Angry Boardcularla geldi. 4-5 kişi birlikte kaymışlar ve videoya çekmişler. Videoyu hemen bizimle paylaştılar. En azından Andaç için o anı saklayabilmiş olduk.
Aşağıda liftin girişinde yakılan ateşin başında ikram edilen sıcak içeceklerle ısınmanız ve müzik yayını ile soluklanıp dinlenmeniz için güzel bir ortam yaratmışlar. Gittiğinizde gece kayışına denk gelirseniz kaymasanız bile izlemenizi tavsiye ederiz.
Gece kayışına kalmak isteyenler 16:30'da kalkan otel shuttleları dışında kurtarıcı nitelikte bir alternatife sahipler. Biz, ekipman kiralanan noktada dükkanlara gece kayışına kalmak istediğimizi, dönüş için alternatif olup olmadığını sorduğumuzda 20:30' da Develi'den kalkan araçlar olduğunu aynı zamanda kiralama noktalarının oraya da yanaşan araçlar olduğunu söylediler. Beyaz servis araçlarından biriyle konuşup telefon numarasını aldık ve akşam 19:40'ta kiralama noktalarının orada hazır olmamız gerektiğini, aracın 20:00'de hareket edeceğini öğrendik. Gittiğinizde beyaz servis araçlarından biriyle veya kiralama noktalarındaki kişilerle konuşursanız yardımcı oluyorlar. Kişi başı gidiş - dönüş 25 TL.
Tavsiyeler
* Eğer kaskınız yoksa kiralama alanlarından kiralamadan piste çıkmayın, Tekir pistinin altındaki ilk liftten itibaren kasksız almıyorlar. Dünyada bir ilk olan kasksız piste alınmama kuralı güvenlik konusunda bilincin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Gösterilen hassasiyet ve özen için takdir ve tebrik ediyoruz.
Bu konuyla ilgili komik de bir hikayemiz oldu. Magna Apex'teki dinlenme molasının ardından dışarı çıktığımızda fotoğraftakı bu güzel köpekle oynamaya başladım. Yere oturdum ve kaskımla birlikte üstünde sabitlemiş olduğum gözlüğümü yanıma yere bıraktım. Bir süre sonra köpek sevilmeye doymuş olacak ki biraz oyun-muzurluk yapayım dedi ve kaskımla gözlüğümü yanımdan yakaladığı gibi koşmaya başladı. Ben gülsem mi ağlasam mı bilemez mi bir halde arkasından biraz koştum, dikkatini çeksin diye başka şeylerle yanıma çağırdım ama nafile. O sırada Magna'nın önündeki herkes ağzından kaskla koşturup karlarda yuvarlanıp oynayan bu muzuru kahkahalarla izlemeye, videoya çekmeye başladı. Sonra görevliler devreye girdi, bize doğru yaklaştığı bir sıra geri aldılar ama 10 dakika kadar bekledik ve bayağı güldük. Kask ve gözlüğü elime aldığımda artık çok geç olduğunu anladım. Sakız gibi kayışını çiğnediği salyadan bir hayli ıslanmış kaskım takılacak durumda olmadığı için kayarak aşağıya inmek dışında başka seçenek yoktu ve liftin oraya geldiğimizde görevli çantama bağladığım kaskımı işaret etti ancak durumu anlattığımda o sizin kaskınız mıydı gördüm olanları diye gülümseyerek mecburen kasksız girmeme izin verdi.
* Erciyes, eski bir volkanik dağ olduğundan hiçbir zaman ağaçlık bir dağ olmamış. Etrafta kar ve bölge bölge ot dışında bir şey görmüyorsunuz. Bu nedenle rüzgarlı günlerde rüzgarın etkisini azaltacak hiçbir şey yok. Montunuzun rüzgar geçirmeyen özellikte olması oldukça avantaj sağlayacaktır. Boynunuzu ve ağzınızı kapatmak için de rüzgar geçirmez özellikte tercih etmeniz iyi olur. polar veya yün bufflar yetersiz kalabilir Neopren kayak maskesi kullanmanızı tavsiye ederiz. Decathlon veya diğer spor ürünleri satan mağazalarda bulabilirsiniz. Linkini de buraya bıraktık.
* Pistlerde kayarken veya liftteyken Ara ara hoparlörden gelen anonslara kulak verin. Anlık hava değişimleri-yoğun sis-rüzgar vb durumlar veya diğer güvenlik konularıyla ilgili verilen bilgi ve uyarıları es geçmeyin. Kapanmak üzere olan pist ve liftlerden haberiniz olmazsa sonrasında problem yaşayabilirsiniz.
* Merkezde saat 22:00'den sonra açık yer bulmak zor oluyor. O nedenle yemek konusunda o saatlere kalmamakta fayda var. Alternatifler azalıyor ve uzak mesafelere gitmek gerekebiliyor.